Stockholms Skärgård har något som passar för alla båtälskare ute på vattnet – allt från släta klippor, vackra båtturer, caféer & restauranger.

Vi på Marinan Österskärs har här listat fem platser som vi anser är värda ett besök för långsemester eller bara en enkel dagsutflykt med båten i sommar.

Dalarö

Dalarö i Stockholms Södra Skärgård är vacker plats vid havet som har det mesta att erbjuda som matbutiker, bageri & museum. För de äventyrliga finns det både vattensporter & aktiviteter som kajak, kitesurfing, stand up paddleboard & dykning. Vill man bara hänga på stranden så finns det gott om långgrunda strand platser som gör det extra varmt i vattnet.

Restauranger & caféer på Dalarö

På Dalarö hittar du ett fint utbud av restauranger & caféer med varierande prisklasser & kök som exempelvis Bistro Solsidan, Pizzeria Picasso, Dalarö Skans, Dalarö Bageri & Café och Dalarö Hamncafé & Grill.

Möja

Besök vackra Möja och upptäck dess vackra idyll – badklippor, skärgårds fiskebodar och röda hus med vita knutar. Med andra ord en riktig skärgårdsdröm!

Cykelvänlig ö med naturreservat

Möja placerat i mellersta Stockholms skärgård, närmare bestämt Värmdö finner du det mesta som mataffärer, gästhamnar och ett flertal mysiga restauranger. På Möja med sina trevliga skärgårdshus och sjöbodar finns nästan bara grusvägar, vilket bidragit till att ön är extremt cykelvänlig för den som gillar att cykla. Om du hellre föredrar vattenaktiviteter finns det möjlighet att hyra kajak och upptäcka det fina naturreservatet öster om Möja och öarna omkring. Ifall du är ute efter ett klassiskt klippbad gör du det bäst på väst och östsidan av ön. 

Sandhamn

De flesta har nog hört talas om Sandhamn och förknippar platsen med fest & champagne – denna skärgårdsplats har dock lite mer att erbjuda. Sandhamn som ligger bara 1,5h från Stockholm City är funkar bra för en kortare vistelse. På denna plats i Stockholms Skärgård finns allt från topprestauranger, spa & vita stränderna i Trouville till klippbad eller ett besök på öns museum. 

Många spännande och roliga aktiviteter

Denna del av Stockholms Skärgård är verkligen ett paradis för den som efterfrågar spännande och roliga aktiviteter. På Sandhamn erbjuds aktiviteter som cykling, kajak, skrindor eller kitesurfing för den som vill kasta sig ut i vågorna längs med de vita stränderna. För den som gillar fiske rekommenderas Sandön där det går att fånga fisk som exempelvis abborre, gädda, havsöring och andra plattfiskar.

Fjäderholmarna

Är du ute efter en riktig kort båtutflykt hör nog Fjäderholmarna till det bästa alternativet med endast 30 min från Centrala Stockholm. Ta med dig picknickkorgen eller besök någon av öns mysiga caféer och restauranger med båten över dagen. 

Dagsaktiviteter på Fjäderholmarna

På och nära fjäderholmarna finns ett flertal klippor och badplatser att besöka som: Stora Nyckelviken, Mölna, Kvarnholmen Stockholm Blockhusudden m.fl. platser. Om vädret inte tillåter för bad och häng på stranden kan du besöka sevärdheter som chokladfabrik, krukmakeri eller unna dig en god glass på Glass Stugan.

Lidö i Norrtälje

Om du söker ett lite lugnare skärgårdsparadis rekommenderar vi Lidö som är beläget Stockholms norra skärgård, i Norrtälje kommun. Vill du upptäcka denna öns bästa platser är det en promenad som gäller längs vägen på ön från ångbåtsbryggan förbi värdshuset och bondgården som fortsätter ända fram till naturhamnen i Österhamn.

På denna plats hittar du ett flertal trevliga och mysiga restauranger, caféer och hamncaféer till ett vettigt pris. Om du är ute efter mer än bara mat kan du alltid besöka någon av öns sevärdheter som Lidö Säteri från 1700-talet eller Stolpkvarnen borta vid ångbåtsbryggan. 

Letar du fortfarande efter sommarplats för båten? På Marinan Österskärs erbjuder vi 150 sommarplatser fördelade på flera stadiga bryggor med komplett bevakning och tryggt förtöjda i Y-bommar.